The Tiger King – English Notes – Class XII

Spread the love

You can grab notes for other chapters from here.

Q1: Why do you think, the author goes into a detailed identification of the Tiger King through a variety of titles?

Ans No intention of praising the king-immediately after addressing the king with a variety of titles, he brings an anti-climax by telling his readers that his name is shortened to the Tiger King.

Q2: Why does the author introduce the supernatural element in the story and makes the child of ten days speak?

Ans to impress the readers that the prince is a prodigious child and has extraordinary powers.; strange ending tells that destiny is all powerful and inevitable

Q3: Do you think that the author has faith in astrology? Give reasons.

Ans King’s death through a tiger shows author’s faith-state astrologer believes that the `hour of the bull’ Tauras , and the sign under which the prince is born &tiger (Leo)are inimical towards each other.

Q4: What traits of the Maharaja & the British officer are exposed & satirized through the episode of the refusal of permission for tiger hunt by the British officer?

Ans: Maharaja was willful, obstinate, adamant- had a false sense of honour – unreasonable –lack of understanding- lacks practical approach – sacrifice diamonds to preserve his throne.

Q5: Would it be proper to call the Maharaja ‘penny wise, pound foolish’. Give reason.

Ans: Maharaja insists on restricting tiger killing to himself – unwilling to comprehensive – not allowed any other person be even photographed with a dead tiger – send a gift of 50 diamond rings to British officer’s good lady to placate injured feelings of the man & to retain his kingdom.

Q6: ‘______an unforeseen hurdle brought his mission to a standstill’. What was the mission & how did it stop? What do you find amusing in the reasons justifying the hurdle?

Ans: Mission was to shoot 100 tigers- tiger population became extinct – the tigers practised birth control or committed suicide- might have run away from the state.

Q7: Do you agree with the Maharaja’s statement, “you may kill even a cow in self –defence”. Did the king kill tigers purely in self- defence?

Ans: Maharaja did not kill the cow in self defence-killed with the express intention of proving the state astrologer prediction wrong which is unreasonable & illogical.

Q8: comment briefly on the relations between the king & his subjects citing the instances from the story.

Ans: No love between the king & his subjects – king was whimsical & did not care for the welfare of his subjects – most of the officers were not loyal – were cowards & obeyed him only out of fear – e.g hunters decision to hide the truth –dewan letting loose an old tiger in the forest for the king to hunt.

Q9: What moral lesson does the astrologer give to the 100th tiger? What is the significance of the 100th tiger?

Ans: There is a limit to commit a sin. The king’s cup of sin was full to the brim with the death of the 99 tigers & the death of the 100th would be catastrophic & the king’s death would be inevitable.

Q10: The story is a satire on the conceit of those in power. How does the author use dramatic irony in the chapter?

Ans: Dramatic irony- Through this, the author satirises the power of the kings who always expected an affirmative answer from all & whose whims & fancies were the law for the subjects. Their eccentric behaviour leads to catastrophe not only for their subjects but also for other living beings.

Eg:- a)After killing the first tiger the king considers himself powerful but is warned of the 100th tiger.

b)The prophecy at the time of his birth (to describe his death) is ironical as it, not anything amazing as expressed by the author.

c) We expect the baby boy to be scared of tigers after hearing the astrologers but he asks the tigers to beware of him.

d) It was not celebration time for tigers when hunting was banned in Pratibandapuram because the king could hunt them down.

e) The king’s elation at killing the 100th tiger & aiming at it carefully is ironical as he isn’t able to shoot the lamb-like tiger.

f) The king’s manner of death is also ironical.

g) The declaration by the surgeons that the operation is successful is ironical as they aren’t able to save the king.

Q11: Comment on the title. –

King crazy about tiger hunting. Use of bathos to describe his grandeur. Even marries for getting tigers to hunt. Kills 100 tigers to fulfil a vow. Dies of sliver prick of the wooden tiger. At birth warned of death by a tiger. This story revolves around tiger & king.

Q12: There is a Paradox in “the operation was successful. The Maharaja is dead” . What does the author intend to suggest it and how?

Ans: Paradox is clear- Maharaja shouldn’t have been said to be dead as the operation was successful. But the author intends to suggest humour in to make astrology triumph in this case-to satirise the obstinacy & pride of the Maharaja. They were scared to bring on record that the operation was the cause of the King’s death as they could be subjected to punishment.

Q13: What does the author want to suggest by creating humour in the story?

Ans: The hypocrisy and hollowness of those in power.

Q14: . How is the king whimsical?

Ans: because just to prove his bravery he kills 100 tigers & was ready to marry anyone( rather he just got married) so that he could complete his count of 100 tigers.


Spread the love

One Reply to “The Tiger King – English Notes – Class XII”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *